Tilbake
Martine Gulliksen
Skriv ut

Litteratur 2020-2021: Hei, jeg er et dikt!

”Hei, jeg er et dikt! – språkets utallige muligheter” er et skrivestimulerende forfatterbesøk hvor man i fellesskap utforsker fantasi og diktning gjennom undring og diskusjon, eksempler og skriveøvelser.

Forfatter og musiker Per Ivar Martinsen bruker dikt, kortprosa og sangtekster for å vise hvordan man tar pennen fatt og dikter selv. Det reflekteres rundt hva ulike tekster kan være: bør et dikt følge eller bryte regler, må en sangtekst rime, hva gjør én fortelling mer spennende enn en annen?

Når god kjemi oppstår, kan fraspark til skriveøvelser og kreative prosesser skapes av dialog rundt tidløse tema: å se og bli sett, vennskap og samhold, ønsker og uro for fremtiden, kjønnsroller, identitet, det multikulturelle, tabu, psykisk helse, relasjoner til voksne, det enkle og det vanskelige, og gjerne det vi kaller kjærlighet ...

Vårt språklige mangfold av dialekter, morsmål, muntlighet og slang er særegne ingredienser i den enkelte forfatters originalitet – vi har alle historier å fortelle, og man velger selv i hvilket toneleie og med hvilken type tekst den formidles.

Med dynamisk gruppedynamikk oppfordres deltakerne til å spisse ører og bidra aktivt med innspill rundt litteraturens sjangere og virkemidler, form og innhold – og for de som ønsker gis det mulighet for frivillig opplesning av nyskrevet tekst.

"Hei, Jeg er et dikt!" krever ikke tidligere skrive-erfaring. Viktigst er å bidra til et positivt samspill, med nysgjerrighet på språkets muligheter – med enkle ord: å by på seg selv.

Veldig god formidler, og veldig gode tilbakemeldinger fra skoler og fylker. Lang erfaring.

Lærerveiledning

Last ned:
FORBEREDELSER

Lærer/kulturkontakt informerer elevene om forfatterbesøket, og oppfordrer til aktiv deltakelse og sosialt samspill, med kreativ tilnærming til norskfagets sjangere og virkemidler.

Utøver ønsker lærer til stede som deltaker sammen med elevene. Dette skaper positive felles-
erfaringer for videre bruk i norskfaget, med dertil sosialt, pedagogisk òg kunstnerisk utbytte.

E-post-dialog med lærer/kulturkontakt i forkant.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vestfold fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Per Ivar Martinsen
  • Idé/opplegg: Per Ivar Martinsen/ DKS i VGS Telemark

Om kunstner / utøver / gruppe

Om Per Ivar Martinsen: Lyriker og gjendikter, låtskriver og musiker. Forfatterskapet omfatter utgivelser av egen poesi og prosa, gjendiktning og lyrikk til plateutgivelser. Bred arbeidsflate for Norsk Forfattersentrum og DKS siden 2005, med ulike skrivestimulerende forfatterbesøk i Vgs. Har turnert for DKS i fem ulike fylker, òg vært redaktør for skole-antologier. Holdt sitt sjette skrivekurs for ungdom på Litteraturhuset våren 2016. Gjør også oppdrag for Ahus DKS' tilrettelagte programtilbud, og har deltatt i SKUP-prosjekt.

Har holdt skrivekurs for eldre gjennom Kirkens Bymisjon, og gjort kurs/jury-arbeid for Ungdommens Kulturmønstring. Konsertvirksomhet med bandet Coydog i Tyskland og Norge, og musikkproduksjonen ”Full Baluba!” for Rikskonsertene.